We gaan het hebben over vogels en vogelpoep, waar niet ieder even blij mee is, want in Bristol in Engeland hebben rijke buurtbewoners antivogelpinnen op de takken van een boom geplaatst. De mensen waren het zat dat die vogels op hun dure bolides poepte. Gilles van der Lans van Alcetsound Vogelwering is aan de lijn.
De provincie Gelderland gaat het behandelbedrag voor faunaschade omzetten in een statiegeldregeling. Dat betekent dat wanneer de schade groter is dan 250 euro het behandelbedrag van 300 euro wordt terugbetaald. De provincies Zeeland en Groningen hebben al een dergelijke regeling.
Tijdens het Interprovinciaal Overleg bleek er onvoldoende draagvlak om deze regeling landelijk door te voeren. Dat betekent dat provincies nu ieder voor zich een besluit nemen.
Overigens heeft de fruitsector weinig aan deze regeling als het gaat om mezenschade. Limburg is de enige provincie die mezenschade nog tot 30 procent vergoedt en bovendien geen behandelbedrag rekent.
Het behandelbedrag werd in 2014 ingevoerd om tegemoet te komen in de kosten die provincies maken om de aanvragen te beoordelen. Zo zou worden voorkomen dat te hoge kosten gemaakt worden voor de beoordeling van kleine schades. In de praktijk werkt de regeling averechts en ontzien telers het om schade te melden en een tegemoetkoming aan te vragen. Daardoor lijkt de wildschade af te nemen, terwijl dat in de praktijk niet zo is.
Afgelopen zomer vocht de NFO het besluit aan van het Faunafonds en de provincies om de vergoeding van de mezenschade af te bouwen van 100 procent in 2014 naar 0 procent in 2017. De NFO werd daarbij door de rechter in het gelijk gesteld. Provincies gingen echter in hoger beroep. Een uitspraak in de zaak wordt pas medio 2018 verwacht.
Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 december 2017 - 16:49
Spreeuwen in de melkstal is een fenomeen dat we al vele jaren kennen. Honderden, soms duizenden, spreeuwen doen zich dan te goed aan het kuilvoer van de koeien en laten in dank een grote hoeveelheid poep achter op voer, koeien en hekwerk. Inmiddels hebben vele melkveehouders ontdekt dat hier effectief tegen op te treden is, door het inzetten van het Alcetsound vogelweringssysteem. De akoestische angstkreten verjagen de spreeuwen uit de stal en omgeving.
Recent onderzoek toont aan dat het selecteren van de juiste vogelgeluiden van belang is om vogels te verjagen. In De Volkskrant van 9 maart 2016 verscheen een interessant artikel, dat melding maakt van onderzoekers uit Japan, Zweden en Zwitserland die hun studie publiceerde in Nature Communications. Zij erperimenteerde met de volgorde van geluiden (de zinsbouw) wat resulteerde in verschillend gedrag. Het experiment werd gedaan bij de Japanse koolmees.
Recent onderzoek van het Louis Bolk Instituut toont aan hoe roofvogels te werk gaan bij het aanvallen van kippen in de buitenuitloop. De schade voor een legpluimveehouder kan al gauw in de papieren lopen.